فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 20 (زمستان 1393)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله توکلی، شهرام جمالی کاپک *، ویدا خراسانی صفحات 15-43
    امروزه محیط سازمانها دارای پویایی های بسیاری است و عوامل زیادی عملکرد کارکنان و در نهایت عملکرد سازمانها را متاثر میسازد. یکی از متغیرهای مهم سازمانی، طردشدگی کارکنان از سوی افراد و گروه های کاری است که بر رفتار سازمانی و در نهایت عملکرد شغلی آنان تاثیرخواهد داشت. ازآنجاکه این مفهوم در مبانی نظری رفتار سازمانی ایران مغفول واقع شده و مدل جامعی برای آن تدوین نشده است، این پژوهش بر آن شد تا با رویکردی اکتشافی، مدلی برای آن تدوین کند. ابتدا با مطالعه عمیق پژوهشهای پیشین ابعاد مختلف این مفهوم بررسی شد و پس از طراحی راهنمای مصاحبه، نمونهای هدفمند شامل 18 نفر از مدیران، کارشناسان مسئول و کارشناسان اداره های مرکزی دو بانک ایرانی «بانک ملت» و «بانک خاورمیانه» از طریق انجام مصاحبه های عمیق مطالعه شد. استراتژی نظریه داده بنیاد برای مدل سازی پژوهش انتخاب و مدل فرآیند طردشدگی بر مبنای آن طراحی شد. بر اساس این مدل، محرک هایی در دو دسته عوامل مربوط به طردشونده و طردکننده موجب وقوع طردشدگی می شود که ممکن است به صورت هدفمند و یا غیرعمدی باشد؛ بعد از وقوع پدیده طرد، با توجه به تعدادی عوامل زمینه ای و مداخله گر، واکنشهای احساسی و منطقی در درون فرد شکل می گیرد که با توجه به آن پیامدهایی در سه سطح فرد، گروه و سازمان واقع می شود.
    کلیدواژگان: طردشدگی، نظریه داده بنیاد، طردشدگی هدفمند، طردشدگی غیرعمدی
  • سیما ساغروانی *، سعید مرتضوی، محمد لگزیان، فریبرز رحیم نیا صفحات 45-72
    پژوهش حاضر در تلاش است تا با واکای مفهوم «ظرفیت مازاد سازمانی»، زوایای گوناگون آن را در بستر حقیقی سازمان، شناسایی و تبیین کند. در این راستا از روش شناسی ظاهرشونده در نظریه داد بنیاد، استفاده شد و با اتکإ به اصل نمونه گیری نظری، 16 مصاحبه با مدیران صنایع بخش خصوصی استان خراسان رضوی تا رسیدن به اشباع نظری، صورت گرفت. تجریه و تحلیل های انجام شده از طریق روش مقایسه مستمر در فرآیند کدگذاری حقیقی و نظری، 713 کد، 34 مفهوم و 6 مقوله را نشان داد که منجر به ظهور مدل نهایی پژوهش، پیرامون مقوله محوری، بات عنوان «فرا محرک های سازمانی» شد. مدل مربوطه به علل، عوامل همبسته، عوامل میانجی، اقتضائات و نتایج مربوط به مقوله محوری پژوهش و بستر مطالعه اشاره دارد؛ که در رویکرد ظاهرشونده به «خانواده 6.سی ها» مصطلح است. در مجموع، این پژوهش، زوایای جدیدی از مفهوم «ظرفیت های مازاد سازمانی» را شناسایی کرده و با تبیین نظریه «فر محرک های سازمانی»، برخی شکاف های موجود در رابطه با مفهوم «ظرفیت های مازاد سازمانی» را برطرف کرده و پرده از بسیاری ابهامات آن پرده بر می دارد.
    کلیدواژگان: ظرفیت های مازاد سازمانی، منابع مازاد، نظریه داده بیناد، رویکرد ظاهر شونده
  • حسن فارسیجانی، مریم اخوان خرازیان، محمد مهدی شهبازی * صفحات 73-97
    با توجه به رقابت روزافزون در فضای کنونی کسب وکار، ایجاد محیط کارآفرینانه در سازمان، به نیاز اساسی بسیاری از سازمان ها تبدیل شده است. از آن جا که فرهنگ سازمانی بر روی تمامی فرآیندهای سازمانی اثرگذار است، سازمان ها به منظور تسهیل در بروز رفتار کارآفرینانه، به بسترسازی فرهنگی متوسل می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی اهمیت نسبی ابعاد فرهنگ سازمانی در بروز رفتار کارآفرینانه است. در راستای نیل به هدف یادشده و با به کارگیری شیوه ای نظام مند، «شاخص فرهنگ سازمانی» و «مقیاس رفتار کارآفرینانه» به ترتیب به عنوان مناسب ترین چارچوب های نظری فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی انتخاب شده و در نهایت این دو چارچوب در قالب یک شبکه پیچیده با یکدیگر ترکیب شده اند. در این پژوهش از قابلیت های روش های «گروه کانون» و «فرآیند تحلیل شبکه ای» استفاده شده است. با توجه به اینکه این پژوهش از راهبرد «مطالعه ی موردی» استفاده می کند، دامنه ی آن به «موسسه هدایت فرهیختگان جوان» محدود شده است. نتایج حاکی از آن است هنگامی که ابعاد فرهنگ سازمانی و مولفه های رفتار کارآفرینانه، به منظور بررسی زمینه های بروز رفتار کارآفرینانه در سازمان، در قالب یک شبکه در نظر گرفته می شوند، از بین ابعاد فرهنگ سازمانی، پیوستگی اجتماعی و اعتماد نقش مهمی در بروز رفتار کارآفرینانه خواهند داشت.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگ سازمانی، رفتار کارآفرینانه سازمانی، گروه کانون، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • مریم دولو *، علی رضاییان صفحات 99-111
    تصمیم گیری جزو مهم ترین وظایف مدیریت به شمار می رود. تصمیم های اتخاذشذه می تواند به دلایل متعدد، نامناسب بوده و کسب وکار را با خطرات جدی مواجه سازند. چنین پیامدی می تواند ناشی از قصور در انجام کامل و صحیح عمل و یا به واسطه بروز خطاهای تصمیم گیری باشد. از جمله خطاهای تصمیم گیری می توان به «خطای تعهد بیش از حد» اشاره کرد. منظور از خطای یادشده، افزایش سرمایه گذاری در راستای توالی تصمیم هایی است که در گذشته اخذ شده و تصمیم گیرانی که مسئول پیامدهای تصمیم خود هستند، در مواجهه با بازخورد منفی دریافتی، نسبت به آن اقدام ها، متعهد می شوند. مقاله حاضر، به آزمون تعهد بیش از حد در حوزه بودجه بندی سرمایه ای می پردازد. مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر شامل دانشجویان رشته های اقتصاد، مالی و حسابداری هستند. نتایج حاکی از عدم تاثیر خطای تعهد بیش از حد بر تصمیم های بودجه بندی سرمایه ای و بنابراین رد پدیده یادشده است.
    کلیدواژگان: دام تصمیم گیری، خطای تعهد بیش از اندازه، تصمیم های مالی
  • زهره دهدشتی شاهرخ، امید مهدیه * صفحات 113-134
    یکی از مهم ترین مسائلی که سازمان ها همواره با آن مواجه هستند، بهبود عملکرد سازمانی است که در قالب مفاهیمی چون رشد، سودآوری، افزایش سهم بازار، بهره وری و سایر شاخص ها مطرح می شود. پژوهش حاضر به دنبال آن است تا رابطه میان ارتباطات، تعارض و فرهنگ سازمانی را مشخص کرده و رابطه آن با عملکرد را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا موسسات پژوهشی تحت نظارت «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» به عنوان جامعه آماری با کاربرد روش پژوهش ترکیبی و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند بررسی شدند و گونه های ارتباطات، تعارض و فرهنگ سازمانی آن ها با استفاده از سه پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. تعداد 188 پرسشنامه از 23 موسسه پژوهشی جمع آوری شد و در تحلیل ها مورد استفاده قرار گرفت. سپس مدل پژوهش با استفاده از تحلیل مسیر مورد تایید آماری قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که میان ارتباطات، تعارض، فرهنگ سازمانی و عملکرد رابطه معنادار وجود دارد؛ همچنین بین هماهنگی استراتژیک و عملکرد نیز رابطه معنادار وجود دارد و با افزایش میزان هماهنگی استراتژیک میان این عناصر، عملکرد نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، تعارض سازمانی، فرهنگ سازمانی، هماهنگی استراتژیک، نقاط مرجع استراتژیک، عملکرد
  • مهدی محمدی *، سعیدخزایی، محمدحسن مبارکی، سعید رضایی طرقی صفحات 135-161
    آینده پژوهی فردی موج جدیدی در مطالعات آینده پژوهانه است. مطالعه و پژوهش در حوزه های کارآفرینی و آینده پژوهی نشان می دهد که آینده پژوهی فردی و کارآفرینی می توانند دستاوردهای چشمگیر متقابلی داشته باشند. کارآفرینی مفهومی است که نمی توان آن را جدا از «آینده» در نظر گرفت. کارآفرینان پتانسیل بالایی در شکلدادن به آینده، همراه با ارزش آفرینی دارند. از این رو، مطالعه فرآیند آیندهپژوهی فردی کارآفرینان، مطالب ارزشمندی برای مطالعات روانشناختی، علوم شناختی و جامعه شناختی کارآفرینی و مطالعات آینده پژوهانه به همراه دارد. نظریه برخواسته از داده ها به استخراج مدلی برای فرآیند آیندهنگر کارآفرینان کمک می کند. در این مدل، شرایط علی وقوع خودنگاره(نگرش و رفتار آیندهپژوهانه در زندگی فردی و شغلی) کارآفرینان، علل بستر، شرایط مداخله گر، استراتژی ها و چگونگی منتجشدن این فرآیند به پیامدهایی که تضمین کننده رشد فرد و اجتماع هستند، بنابر روایت های 12 کارآفرین مشخص می شوند که تعریف دیده بان جهانی کارآفرینی از بین مدیر-مالکان کسب و کار تثبیت شدهای که 5/3 سال از عمر آن می گذرد، انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: آیندهپژوهیفردی، آیندهنگری، کارآفرینی، نظریه برخواسته از داده ها
  • زهرا ظهیری *، جلال کریمی خواه، سید حبیب الله میرغفوری صفحات 163-184
    امروزه، مدیریت دانش و مفاهیم استراتژیک مرتبط به آن به عنوان اجزای مهمی برای بقای سازمان ها شناخته شده اند. از آنجاکه هیچ سازمانی دارای منابع نامحدود نیست و فضای حاکم، فضایی رقابتی است، تدوین استراتژی های صحیح و رقابتی که سازمان را به اهداف کلان مورد نظر خود برساند، از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و تعیین استراتژی های اصلی مدیریت دانش و همچنین شاخص های مربوط به هر استراتژی در «سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران» است. جامعه آماری این پژوهش مدیران، معاونین و کارشناسان سازمان صداوسیما هستند. در این پژوهش با استفاده از نظرات خبرگان مهم ترین استراتژی های «سازمان صداوسیما»، استخراج و با تلاقی این استراتژی ها و استراتژی های دانشی سازمان [استراتژی کدگذاری و شخصی سازی دانش] اولین خانه کیفیت ایجاد شد. دومین خانه کیفیت با استفاده از نتایج اولین خانه، رابطه میان استراتژی های دانشی و راه کارهای فنی برای رسیدن به این استراتژی ها را بررسی کرده و راه کارها را رتبه بندی می کند. یافته های پژوهش نشان میدهند که استراتژی توسعه و بهبود سیستم ها و تجهیزات فنی مهم ترین استراتژی سازمان است؛ همچنین درنتیجه رتبه بندی استراتژی های دانشی سازمان، استراتژی کد گذاری، اولین رتبه و استراتژی شخصی سازی دومین رتبه را به خود اختصاص داد اند. از بین راهکارهای دانشی نیز، راهکار حمایت مدیران اجرایی سطح بالا از فعالیت های دانشی، رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت دانش، گسترش کیفیت عملکرد، خانه کیفیت، منطق فازی، سازمان صداوسیما
|
  • Abdollah Tavakoli, Shahram Jamali *, Vida Khorasani Pages 15-43
    Today’s, the environment the organizations has lots of dynamics and different factors affect employees` performance and ultimately the performance of organizations. One of the important organizational variables is employees` Ostracism by individuals and work teams that affect employees` behavior and their performance. Since the concept has been neglected in organizational behavior literature of Iran and no comprehensive model has been developed for, this research using an exploratory approach has developed a model for this concept. Firstly earlier researches have been explored. After designing a discussion guide, a purposive sampling consists of 18 managers, team heads and experts in the headquarters of two Iranian banks: Bank Mellat and Middle East Bank in-depth interviews were employed for the study. The model the process of Ostracism has been modeled using strategy of grounded theory. According to this model, the drivers of Ostracism has been identified in two categories: related to who is being rejected and who rejects; these factors could be Purposeful and Nonpurposeful; after phenomenon of Ostracism, according to a number of contextual and interventional factors, some emotional and logical reactions come to exist and due to, some consequences at the level of individuals, groups and organizations occurs.
    Keywords: Ostracism, Grounded Theory, Purposeful Ostracism, Nonpurposeful Ostracism
  • Sima Saghravani *, Saeed Mortazavi, Mohammad Lagzian, Fariborz Rahimnia Pages 45-72
    The resent study, try to scrutinize the organizational slack in substantive cotext of organization. To do so, using the emergent approach of grounded theory, 16 comprehensive interviews were conducted with the managerial system of a number of private industries in the province of Khorasan Razavi. The findings of data analysis which were undertaken by constant comparison in coding exercises provided 713 codes, 34 concepts and 6 categories which emerged the research model regarding the main category, titled "Nourishing employees with slack services and opportunities". The model refers to the causes, covariance, conditions, contingencies and the consequences of the main category and the context of the research namely "The 6C's family" in the emergent approach. To sum up, this study identified new perspective of organizational slack and explained "Organizational Metastimuli" theory which fills some lacunae surrounding organizational slack.
    Keywords: Organizational Slack, Slack Resources, Grounded Theory, Emergent Appraoch
  • Hasan Farsijani, Maryam Akhavan Kharazian, Mohammad Mahdi Shahbazi * Pages 73-97
    According to increasing competition in the current business environment, the entrepreneurial environment in the organization has become a necessity for many organizations. Because organizational culture affects all organizational processes, thus organizations resort to create cultural sub-structures to facilitate occurrence of entrepreneurial behavior. The primary purpose of this study is investigation of relative importance of organizational culture dimensions in entrepreneurial behavior occurrence. Attaining the mentioned purpose, by employing a systematic and methodical selection, "Organizational Culture Index (OCI)" and "Entrepreneurial Behavior Scale (EBS)" have been chosen as the most appropriate theoretical framework for culture and entrepreneurship respectively; and in the end, these frameworks have been combined and presented in a complex network. In order to achieve the purpose of this study, capabilities of two techniques including "Focus Group (FG)" and "Analytical Network Process (ANP)" are employed. Results in the case study indicate that among dimensions of organizational culture, "social cohesion" and "trust" play the most important roles in development of entrepreneurial behavior.
    Keywords: Dimensions of Organizational Culture, Entrepreneurial Behavior, Focus Group, Analytical Network Process
  • Maryam Davallou *, Ali Rezaeian Pages 99-111
    Decision making is counted among the most important management tasks. Decisions can be defected and expose the business to serious problems. Such outcomes can be resulted from failure or decision making errors. Escalation of commitment can be referred to as one of decision making errors. Its mean is that investment to continue decisions that has made in the past and decision makers who are responsible for their decisions outcomes encounter negative feedbacks. This memoire examine escalation of commitment in capital budgeting area. Participants include students in Economics, accounting and finance. The findings imply that escalation of commitment bias cannot affect capital budgeting decisions and so this phenomenon is rejected.
    Keywords: Decision Making Trap, Escalation of Commitment Error, Financial Decisions
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh, Omid Mahdieh * Pages 113-134
    Improving organizational performance is one of the most important goals that all kind of organizations try to achieve it in terms of growth, profitability, increasing market share, productivity and other criteria. The purpose of this paper is to examine the interactional relationship among organizational communication, conflict, culture and performance. To do so, the research institutions (under supervision of ministry of science, research and technology) were selected as statistical population. The mixed method research was used for conducting this research. For gathering required data, three questionnaires were designed and distributed among sample institutions. The information of 23 institutions (188 questionnaires) was gathered and used for analyzing. 59 questionnaires were obtained for qualitative analysis and analyzedby using content analysis method. The results show that there is a significant relationship among organizational communication, conflict, culture and performance. The research model was approved statistically and theoretically by using path analysis and strategic reference point’s theory respectively. There is also a significant relationship between alignment and performancethat is more alignment among organizational communication, conflict and culture increases the more organizational performance increases.
    Keywords: Organizational Communication, Organizational Conflict, Organizational Culture, Strategic Reference Point's Theory, Strategic Fit (Alignment), Performance
  • Mehdi Mohammadi *, Saeed Khazaei, Mohammad Hasan Mobaraki, Saeed Rezaei Toroghi Pages 135-161
    Personal foresight is a new trend in futures studies. Indeed, entrepreneurship is a concept that could not be imagined separately from the concept of “future”. Entrepreneurs possess high potential in shaping the future, as well as value generation. Hence, studying the process of personal foresight for entrepreneurs could offer insights for psychology, cognitive science, entrepreneurial sociology and futures studies. Grounded theory helps us to provide a model for the process of entrepreneurs’ foresight. Based on narratives of twelve entrepreneurs selected among managers/owners of established businesses in Iran with at least 3.5 years of life according to the definition by Global Entrepreneurship Monitor (GEM), the model determines the causal conditions for occurrence of future-based attitude and behavior in personal life and careers of entrepreneurs, context, intervening conditions, strategies and the method of transformation of the process into consequences that bring personal and social growth.
    Keywords: Entrepreneurship, Futures Studies, Personal Foresight, Self-Prospective, Grounded Theory
  • Zahra Zahiri *, Jalal Karimi Khah, Seyyed Habibolah Mirghaforii Pages 163-184
    Today, the management of knowledge and related strategic concepts have been developed as the important parts for surviving of the organizations. Since no organization has unlimited sources and the dominated atmosphere is comparative, so compiling the correct and comparative strategies which meet the great goals of organizations is very important. The main goal of this research is discovering and identifying the main strategies of knowledge management and also related indexes of each strategies in Islamic republic of Iran Broadcasting (IRIB). The statistical society of this research contains managers, assistants and experts of Broadcasting. In this research, using the experts’ ideas to extract the main strategies of Broadcasting organization and to combine these strategies with knowledge strategies of the organization(the strategy of coding and personalizing of knowledge), we create the first house of quality. Using the first house’s results, the second quality house investigates the relation between knowledge strategies and technical solutions for obtaining these strategies and also classifies these solutions. The findings of the research show that the development and improvement strategy of technical equipments is the main strategy of the organization. In the results of classification of knowledge strategies of organization, we observed that coding strategy obtained the first place and the personalizing strategy obtained the second place. This solution that the high ranking administrative managers should support the knowledge activities obtained the first place among the knowledge solutions.
    Keywords: Knowledge Management Strategie, Quality Function Deployment, House of Quality, Fuzzy Logic, Broadcasting Organization